Soundblaster SPDIF

 

Száz százalékig biztos vagyok benne, hogy van legalább fél százaléknyi olyan ember Magyarországon annak az egy ezreléknek, akiknek van még külön hangkártyájuk a gépükben, és az Soundblaster. Pc-ben. Ez konkrétan kb 50 embert jelent. Ezek között tuti legalább húsz százaléknyi van, akinek Soundblaster Xtreme Gamer kártyája van, és ebből szinte biztos vagyok, hogy 10 százalék szeretné használni a hangkártya SPDIF kimenetelét. Mint pl. én.

Na itt a bökkenő, merthogy a kártyának nincs ilyenje…

Mese vége, mehetünk venni új kartuskát. Vagy mégsem. Szóval kedves SB tulajdonos, aki a digit kimenetelt akarod használni a kártyádon, olvasd tovább. A többiek, meg csak akkor, ha nagyon akarják.

 

Az úgy volt, hogy lóng tájm agó in a galaxi fár fár avély volt egy Live! kártyám, aminek márpedig volt digitális kimenetele. Szuper, mert a több mint 10 évvel ezelőtt szinte aranyáron vásárolt (sok-sok kuporgatás, gyűjtögetés) Cambridge Soundworks DTT2500 hangrendszert gyönyörűen lehetett használni. Akkor vettem, amikor a Matrix kijött DVD-re. Igazából az volt az első DVD-m.

Filmet láttam, tetszett, és megvolt a musthave érzés. Jön DVD-re, ez nagy szó volt! Viszont mivel játszom le??? A gépben akkoriban csak cd olvasó volt, de már nem a hangkártya hajtotta meg, hanem alaplapra volt közvetlenül kötve. Emlékszik még egyáltalán valaki arra az időkre, amikor a cd olvasó a hangkártyán keresztül volt az alaplapra kötve???

Na mindegy, valamit tenni kellett, mert megrendeltem (előrendeltem) a filmet, azonban volt még 2-3 hetem amíg megérkezik.

Teljesen tipikus gomb és kabát eset volt, mert jött a DVD, és ehhez kellett vennem egy dvd olvasót, sőt még egy újabb videókártyát is, mivel a régi nem biztos, hogy olyan szépen kikódolta volna a filmet. Mindez viszont alapot adott arra, hogy megvegyem a hangrendszert is, amire régóta ácsingóztam. 5.1 rendszer, kevlár szpíkerek, kicsi de szépen szóló mélynyomó, külön asztali erősítő/dekódoló.

Amikor megérkezett a film, addigra összeállítva volt már a rendszer, Dani barátommal teszteltük le a frissen kibontott mátrixxal. Otthoni moziélmény! Figyeled, hogy szól hátul is, húúú ez a mély, durva ez a hangzás, jajj mindjárt leviszi a fejemet, stb stb.

A kis barátnőm (később feleség) meg csak nézett minket, mint két hülyét, hogy egy 5.1-es hangrendszeren élvezkedve két konyhai széken gubbasztva nézzük egy méterről a 15 colos katódsugaras monitort…

A DTT2500-as később dobozba került, mert amikor jött a battlefield, akkor már volt család és az esti lövöldözések megkívánták a csendet, amit csak egy füles tudott megoldani. Ha már füles, és battlefield, akkor viszont legyen új hangkártya, a battlefield is támogatja, úgyhogy X-fi xtreme gamer. Ez tökéletes is volt, mivel direkt analog input fülest kerestem (tehát nem usb-set), és minden lukba egy dugó, négy lukacskába négy dugó. Csak hogy ne porosodjon esetlegesen egy üres lukacska. Utoljára egy Roccat Kave boldogította fejemet kihasználva a sok lukacska előnyeit.

Miután az otthoni gép irodába került, otthonra meg az irodai laptop, felmerült az igénye, hogy valami hang is legyen a gépen, mivel nem akartam munka közben fülhallgatóval ücsörögni.

De hát nekem van egy elfekvő DTT2500-asom! Na kössük rá gyorsan. Oké de hogyan??? A DTT-be ugyanis digitális input dukál, az X-fin viszont ilyen nincs. Basszus. Akkor vissza a Live, azon van! Ez mekkora ötlet! Berak, élvezked! De nem. A Live kártyához ugyanis nincs win7 driver. Kb 3 órás keresgélés után kiderült, hogy létezik ilyenolyan utólagosan barkácsolt drájver, azonban az csak sztereót tud, a digit kimenet nem működik.

És ezután jött a megoldás. Elkezdtem keresgélni, hogy mi az hogy nincs (hogy képzelik egyáltalán!) az X-fin digit kimenet!? Rájöttem, hogy van neki, viszont egy kis kütyüt kell venni 15 dollárért, és már megy is a móka digit kimenettel. Na jó, ez még belefér, ha ennyit szenvedtem. Hol lehet kapni? Sehol.

Na elmegy mindenki most már a pi…ba. Ez nem lehet, hiszen rá van írva a kártyára, hogy SPDIF. Micsoda? Jól látom? Igen, jól látod, oda van írva. Na akkor nézzük, hogy mi ez, és kérem itt jön a megoldás, amiről ez a bejegyzés szól, csak eddig teleszemeteltem mindenféle ömlengéssel:

Ez lenne a kártya, egy Soundblaster X-fi xtreme gamer: a kartya

Van ugyebár a kártya hátulján egy soktüskés dugószerű cuccos, amire mindenféle bizgentyűt lehet ráapplikálni (lehet, hogy túl sok Lego múvít néztem mostanában). Van 10 tűnyi hely, de csak 8 tű van rajta:

csatlakozokEzeket, ha multiméterrel kiméred, akkor megkapod (persze kimértem mi? megtaláltam neten, mert mások már megtették, lusta ember guglizik), hogy az alsó a digit kimenetel data pöcke. Fölötte van a föld. Az fölött az SPDIF bemenet, de azzal jelen dolgozat nem foglalkozik, csupán a tényleges problémára fókuszálunk, hogy az olvasó nehogy elveszítse érdeklődését a mű iránt, szóval csak a színtiszta problémamegoldás, bármiféle kitekintés vagy gyenge brillírozási kísérlet nélkül szembenézve a probléma léte okán felmerülő megoldási igény kielégítésének szükségességére.

Tehát itt van két használandó pöcök.

Erre viszont pont rá tud menni pl. az alalapi reset vezeték, vagy power vezeték, vagy speaker vezeték. Bármelyik, de nem egyszerre. Vagylagos a választás, előre szólok. Ja és mivel digit a jel, teljesen jó ez a vezeték is, nem szükséges 50szeresen árnyékolt 70.000,- Ft/méter zsinórt beszerezni.

Szóval fogtam egy ilyen vezetéket (kaptam) és kettévágtam. Fogtam egy előregyártott RCA aljzatot és azt is kettévágtam, hogy lett lét vezetékem a megfelelő csatlakozókkal.

zsinorok

 Biztos feltűnt neked is, hogy oké, hogy van új csatlakozó, ami a kártyára lesz kötve, de hol a bánatban fog az kijönni? Ha a dobozon (ház) belül van, akkor van egy működő, viszont nem használható lengettyűd (leng, meg lehet pöckölgetni, ennyi), viszont nem ad ki jelet erősítőbe. Mint a képeken is látszik, fúrtam egy plusz lyukat a kártya előlapjára és ott vezettem ki a csatlakozót.

furat

 

Aztán összeforrasztottam, aztán zsugorcsöveztem, aztán még szigszalagot is raktam rá. Ha lett volna matyóhímzés sablonom, lehet, hogy valami jó kis mintát is rápingálok annyira belemelegedtem.

keszen

De nem ez a lényeg. Tudjátok soha nem a pénzről szólt a dolog… Hanem az oroszlionról… (na ki tudja honnan az idézet?)

A lényeg tehát az, hogy az RCA aljzat belső részét (biztos van erre terminus technicus, csak nem az én szakmám) kell kell összekötni az SPDIF aljzat data lábával, az RCA külsőt pedig a földdel.

bekotve

Ezután mehet a cucc bele az erősítőbe, és lehet élvezkedni, minden működik!!!! Tádádádáááááá!

erosito

Szóval aki eddig azzal szenvedett, hogy xtreme gamer kártyán nem tudott digit kimenetet adni, annak előre is szívesen :)
 
 
 
K
 
 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>